Omega-3 Takviye Rehberi: Nedir ve Neden Alınır?

    Omega-3 yağ asitleri sağlığınız için son derece önemlidir.Yağlı balıklar gibi omega-3 açısından zengin gıdaları eksiksiz olarak yemek, yeteri kadar almanın en iyi yoludur.Çok fazla yağlı balık yemiyorsanız, ek almayı düşünebilirsiniz.Bununla beraber, yüzlerce farklı omega-3 takviyesi mevcuttur. Hepsi aynı sağlık yararlarına sahip değildir.

    Bu kapsamlı kılavuz, omega-3 takviyeleri hakkında bilmeniz gerekli olan her şeyi açıklamaktadır.


Omega-3'ler farklı şekillerde gelir

Balık yağı hem doğal hem de işlenmiş formlarda gelir.İşleme, yağ asitlerinin şeklini etkileyebilir. Bu önemlidir, çünkü bazı formlar diğerlerinden çok daha iyi emilir.

Balık: Bütün balıklarda omega-3 yağ asitleri serbest yağ asitleri, fosfolipidler ve trigliseritler olarak bulunmaktadır.

Balık Yağı: Konvansiyonel balık yağlarında omega-3 yağ asitleri çoğu zaman trigliserit olarak bulunmaktadır.

İşlenmiş Balık Yağı: Balık yağları rafine edildiğinde, gıda kimyagerleri genelde trigliseritleri etil esterlere dönüştürerek yağdaki DHA ve EPA konsantrasyonunu ayarlamalarına izin verir.

Yenilenmiş trigliseritler: İşlenmiş balık yağlarındaki etil esterler, daha sonra "reforme edilmiş" trigliseritler olarak isimlendirilen trigliseritlere geri dönüştürülebilir.

Tüm bu formların insan sağlığına yararları vardır, fakat araştırmalar, omega-3'ün etil esterlerden emiliminin diğer formlar kadar iyi olmadığını göstermektedir - bazı çalışmalar bunların eşit derecede iyi emildiğini öne sürse de.


ÖZET

Omega-3'ler, en yaygın olarak trigliseritler olmak üzere farklı şekillerde gelir. Daha fazla işlenmiş bazı balık yağları, emilmeyen omega-3 etil esterleri içerebilir. {alertInfo}


Doğal Balık Yağı

Bu, yağlı balıkların dokusundan gelen, çoğu zaman trigliserit formundaki yağdır. Gerçek balığa alabileceğiniz en yakın şey bu. Doğal balık yağı birkaç önemli besin içerir. Hem EPA hem de DHA dahil olmak üzere balık yağındaki omega-3 miktarı %18-31 arasında değişmektedir, fakat miktar balık türleri arasında değişmektedir. Ek olarak, doğal balık yağı A ve D vitaminlerine sahiptir. Somon , sardalye, ringa balığı, menhaden ve morina karaciğeri en yaygın doğal balık yağı kaynakları arasındadır. Bu yağlar kapsül ya da sıvı formda mevcuttur. 


İşlenmiş Balık Yağı

İşlenmiş balık yağı saflaştırılır ve/ya da konsantre edilir. Etil esterler ya da trigliseritlerden oluşur.Arıtma, yağı cıva ve PCB'ler gibi kirleticilerden arındırır . Yağı konsantre etmek ayrıca EPA ve DHA seviyelerini de artırabilir. Aslında, bazı yağlar %50-90'a kadar saf EPA ve/ya da DHA içerebilir.İşlenmiş balık yağları, ucuz oldukları ve genelde tüketiciler arasında popüler olan kapsüller halinde geldikleri için balık yağı pazarının büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır.

Vücudunuz etil ester formundayken işlenmiş balık yağını ve doğal balık yağını emmez. Etil esterler ayrıca oksidasyona ve acılaşmaya trigliseritlerden daha yatkın görünmektedir.Bununla beraber, bazı üreticiler yağı, iyi emilen sentetik bir trigliserit formuna geri dönüştürmek için daha da fazla işliyor .Bu yağlar, yeniden yapılandırılmış (ya da yeniden esterlenmiş) trigliseritler olarak adlandırılır. Bunlar en pahalı balık yağı takviyeleridir ve pazarın yalnızca küçük bir yüzdesini oluştururlar.


Hangi omega-3 takviyeleri en iyisidir?

Düzenli bir balık yağı takviyesi, sağlığını optimize etmek isteyen çoğu insan için muhtemelen yeterlidir. Yüksek dozlara ihtiyacınız var ise, konsantre omega-3 içeren bir takviye alın.

0 Yorumlar

Yorum Gönder

Yorum Yap (0)

Daha yeni Daha eski